Stress
Light

Ik zoek manieren om mijn uitgaven en inkomsten beter te beheren

'Ik wist niet dat het zo fijn was om een overzicht te hebben in wat ik uitgeef. Geeft mij veel rust.'

Geldzaken kunnen ingewikkeld zijn, vooral als je net begint met zelfstandig leven. Misschien zoek je naar manieren om slim te sparen of wil je leren hoe je een budget kunt maken. Bij SchuldZero geven we je praktische tips over alles wat met geld te maken heeft, zoals budgetteren en sparen. Wij helpen je om de basisprincipes van geldbeheer onder de knie te krijgen, zodat je financieel sterker en zelfverzekerder wordt.

Tips & tricks

Gebruik drie rekeningen om grip te krijgen op wat je ontvangt en uitgeeft:

  1. Betaalrekening
  2. Pinrekening
  3. Spaarrekening

1) Op je betaalrekening laat je alles storten wat je aan geld binnenkrijgt, zoals je salaris, studiefinanciering, uitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag etc. Je gebruikt deze rekening voor al je lasten die je moet betalen, zoals je huur, telefoonrekening, zorgverzekering, Netflix, sportabonnement etc. Het liefst via een automatische incasso. Op die manier heb je er geen omkijken naar en is de kans groot dat je saldo hebt als je rekeningen worden afgeschreven.

2) Op je pinrekening maak je het budget over wat je nodig hebt voor je boodschappen en leuke dingen. Van deze rekening heb je, de naam zegt het al, een pinpas nodig. Of je slaat deze op in je telefoon. Bereken voor jezelf een vast bedrag wat je maandelijks uitgeeft.

3) Maak een deel van je betaalrekening over op je spaarrekening. Gebruik deze rekening om te sparen voor grote uitgaven, zoals een vakantie of laptop. Of voor een onverwachte uitgaven wanneer bijvoorbeeld je wasmachine het begeeft. Neem alleen geld op voor het doel waar je voor spaart, dus niet voor boodschappen als je even te kort komt.

Veel post, zoals advertentiekrantjes, kan je gerust weggooien. Deze verleiden je alleen maar (onnodig) geld uit te geven.

Maar let op als je post krijgt van de Belastingdienst, DUO, je bank of een verzekeraar. Dit zijn instanties die vaak belangrijke informatie sturen. Offline in de brievenbus of online per mail. Bij de meeste instanties kan je inloggen en jouw brieven zien.

Bewaar belangrijke post. Je kan het nog nodig hebben. Denk aan belastingbrieven, contracten en jaaropgaven. Neem een map, berg het op en verdeel je post op thema: zoals school, werk, Belasting, verzekering, woning, lidmaatschappen enz.

Hoe ga jij om met je post (bekijk pdf)

Mijnoverheid.nl

Op mijnoverheid.nl staan digitale berichten van de overheid. Log in met je DigiD en zie berichten voor jou van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV, het RDW en het CJIB. Ontvang je een bericht? Log dan gelijk in en lees het bericht goed door. Wacht er niet mee. Zeker niet als het om een betaling gaat.

Handige tips:

1) Het klinkt misschien suf, maar het werkt, houd bij waar je geld aan uitgeeft. Een soort (geld)dagboekje of financieel overzichtje, digitaal of op papier. Dan zie je waar je op kunt besparen.

2) Bedenk hoeveel je per maand kan uitgeven aan bijvoorbeeld eten of uitgaan. Bepaal haalbare bedragen en houd je daaraan. Is je budget op? Ga dan niet naar de bioscoop, maar kijk Netflix. Je vrienden zijn je vast dankbaar, het is ook goed voor hun portemonnee.

3) Kies voor goedkopere (huis)merken en tweedehands spullen. Vergeet (dure) merken. Duur is niet altijd beter.

4) Kies voor aanbiedingen in folders of via apps en gebruik kortingspassen. Voor korting kun je gebruikmaken van een CJP-Pas. Sommige gemeentes hebben een kortingspas voor mensen met een uitkering, zoals de Ooievaarspas.

5) Vraag je vrienden waar zij op besparen. Misschien krijg je een tip waar je zelf nog niet aan dacht. Volgens het Nibud besparen de meeste mensen op vakantie, luxe artikelen, uitgaan, uit eten en abonnementen.

Wat moet je allemaal regelen vlak voordat je 18 jaar wordt? Lees het op onze Ik word 18 pagina en voorkom boetes.

Wie kan mij helpen?

Het JIP is dé plek voor jongeren in Den Haag, Delft en Zoetermeer die vragen of problemen hebben. Gratis, vertrouwelijk en anoniem kun je bij het JIP terecht voor advies en lichte ondersteuning over allerlei onderwerpen.

Bij Money Maatje staan we voor je klaar om je te helpen met jouw financiële uitdagingen. Onze vrijwilligers bieden persoonlijke ondersteuning, zodat je weer grip krijgt op je geldzaken. Samen werken we aan een oplossing voor je schulden en bouwen aan een stabiele financiële toekomst.

Zit je in de knoop met je geldzaken of worstel je met schulden? Bij Jongerenpunt070 helpen we je weer op weg naar een gezonde schuldenvrije toekomst. Met persoonlijk advies, workshops over budgetteren en schuldpreventie zetten we samen de stappen naar een schuldenvrij leven. Jouw financiële welzijn is onze prioriteit!